Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları Tanı ve Tedavileri)

Dişin sert dokusunun içinde, kökün en ucundan giren kan damarları ve sinirlerin (pulpa) bulunduğu dişe hayat veren küçük bir odacık vardır. Dişlerin büyümesini ve sürmesini sağlayan bu yapı, çürüme meydana geldiğinde alarm görevi de görmektedir.
periodontoloji-1

Erken safhada tedavi edilmeyen diş çürükleri ilerleyerek pulpaya ulaşır ve burada iltihabı değişimlere neden olarak şiddetli ağrılar oluşturur. Daha sonraki aşamada bakterilerin salgıladığı asitler pulpayı öldürür. Böylelikle ortaya çıkan toksinler (zehirler) kök ucundan sızarak çene kemiğine yayılır. Çene kemiğinde oluşan iltihap dişin kaybına, çevre dokularının da zarar görmesine neden olur. Bu duruma gelmeden önce dişi ve çevre dokuları korumak için hastalıklı pulpa dokusunun alınmasıyla diş kurtarılabilir.

Pulpa dokusu anestezi altında temizlendikten sonra, kanallar genişletilip dezenfekte edilir. Tüm bu işlemlerden sonra pulpa odasının içi özel maddelerle kök ucuna kadar doldurulur. Sanıldığının aksine bu işlemler ağrısız gerçekleşmekte ve tedavi edilen diş uzun yıllar ağızda kalmaktadır.

periodontoloji-2

Dişin tedavisi aşağıdaki basamakları içerir.

  • Lokal anestezi uygulanır. Böylece işlem esnasında ağrı duyulmaz.
  • Dişin çiğneyici yüzeyinden pulpa odası içine doğru bir giriş yolu oluşturulur.
  • Pulpa odasındaki pulpa uzaklaştırılır, kök kanalları temizlenir, genişletilir ve sonradan yapılacak kanal dolgusu için uygun ve doğru bir form oluşturulur.
  • Eğer tedavinin tek değil iki veya daha fazla seans sürmesine karar verilirse seanslar arasında diş içindeki girişe geçici bir dolgu yerleştirilir. Bu durumda tedavi edilen diş bölgesinde birkaç gün rahatsızlık duyulabilir. Bazen ağrı daha fazla olabilir ve randevu günü gelmeden pansuman yapmak gerekebilir.
  • Son seans esnasında ise geçici dolgu kaldırılır ve kök kanalları doldurulur. Kök ucunda tam ve sıkı bir tıkanma sağlanmalıdır.
  • Tedavinin tamamlanmasını takiben dişin restore edilmesi gerekir. Diş dokusunun kayıp miktarına bağlı olarak restorasyon seçeneği dolgu veya kaplama (kron) olarak tespit edilir. Bazen yapısal destek sağlamak için kökün içine bir dayanak (post) yerleştirilmesi uygun olur.